28-4-2010

Dialogic brengt Nederland­se investe­rin­gen in kennis & innova­tie letter­lijk in kaart

Het Innova­tie­plat­form bracht onlangs een advies­rap­port uit: welke agenda is nodig om Nederland binnen 10 jaar in de wereld­wij­de top-5 van duurza­me kenniseco­no­mie­ën te krijgen? Het Innova­tie­plat­form conclu­deert dat de concur­ren­tie­kracht van ons land onder druk staat. Grote hervor­min­gen en gerich­te investe­rin­gen in onderwijs, onderzoek, innova­tie, onderne­mer­schap en het aantrek­ken van buiten­land­se investe­rin­gen zijn, aldus het Platform, nodig om het verschil te gaan maken.

Het rapport van het Innova­tie­plat­form telt ruim 100 pagina’s en maakt gebruik van verschil­len­de onderlig­gen­de studies. Een van die studies werd door Dialogic uitgevoerd: een analyse van Nederland­se investe­rin­gen in kennis & innova­tie. Op basis van begrotings­in­for­ma­tie (en aanvul­lend desk research) maakte Dialogic in een stroom­sche­ma inzich­te­lijk hoe financi­ë­le middelen vanuit departe­men­ten via regelin­gen en interme­di­ai­ren bij uitvoer­ders (bijvoor­beeld univer­si­tei­ten, TNO en TTI’s) terecht komen. Dialogic stelde vast dat jaarlijks bijna 5,5 miljard euro wordt geïnves­teerd in kennis & innova­tie (publie­ke middelen). Ongeveer 2 miljard daarvan is specifiek en bestaat uit program­ma­ti­sche middelen, tweede geldstroom aan univer­si­tei­ten en publiek contract­on­der­zoek. Daarnaast gaat 2 miljard naar de eerste geldstroom van univer­si­tei­ten.

Het rapport ‘Nederland 2020: terug in de top 5‘ is op de website van het Platform te downlo­a­den. Het stroom­sche­ma van Dialogic is opgeno­men als figuur 12 (pagina 35).

Neem voor meer informa­tie contact op met Christi­aan Holland (holland@dialogic.nl of 030-2150582)