21-3-2011

Internet als databron: web bots, firewalls, deep packet inspec­ti­on en schuins­mar­cheer­ders

Het internet als databron-project voor de Europe­se Commis­sie is inmiddels in volle gang. Dit is een follow-up van een eerder project dat we in 2008 voor EZ en het CBS hebben uitgevoerd. Destijds liepen we nog ver voor de muziek uit. Dat blijkt nog steeds het geval te zijn: op enkele inciden­te­le gevallen bij de OECD na verzamelt geen enkele overheids­in­for­ma­tie geauto­ma­ti­seerd statis­ti­sche data.

Dat is opvallend, omdat er inmiddels al wel een substan­ti­eel aantal toepas­sin­gen op de markt beschik­baar zijn om via het internet informa­tie te verzame­len over indivi­du­en of organi­sa­ties. Het gaat dan bijvoor­beeld om bekende portals met statis­tie­ken over het marktaan­deel van browsers zoals statcoun­ter.com of sites waarop de snelheid van de internet­ver­bin­ding kan worden doorge­me­ten zoals compari.tech speed-test en speedtest.net.

Technisch is er al veel mogelijk. Juridisch zijn de belemme­rin­gen veel groter, omdat bepaal­de applica­ties zoals staffcop.com of spouse­s­py­soft­wa­re.com wel erg ver gaan in het gedetail­leerd verzame­len van persoon­lij­ke informa­tie.

In een eerste verken­ning van de juridi­sche dimensies van geauto­ma­ti­seer­de dataver­za­me­ling, die door onze Engelse partner (Univer­si­ty of Bourne­mouth) is uitgevoerd, blijkt overigens dat de belemme­rin­gen minder groot zijn dan meestal wordt gedacht. Er kan dus niet alleen veel, maar er mag ook veel. Dat wil niet zeggen dat alles ook maar moet wat gedaan kan worden. Met andere woorden, de morele dimensie speelt een belang­rij­ke rol in dit project.

Dit is ook de reden dat we voor de komende workshop in Brussel ook vertegen­woor­di­gers van digita­le burger­rech­ten­or­ga­ni­sa­ties zoals Bits of Freedom en Chaos Computer Club hebben uitgeno­digd. Op deze workshop, die 7 april in Brussel plaats­vindt, bespre­ken we de eerste resulta­ten van het onderzoek met een aantal experts uit het veld. Meer informa­tie over dit project: Robbin te Velde (tevelde@dialogic.nl).

Meer weten over dit thema?

Robbin te Velde, principal consultant

Ik ben gefasci­neerd door wetenschaps­fi­lo­so­fie ('Wat is waar? Wat is een feit?') en onderzoek als een ambacht.
Maak kennis met Robbin

Offerte aanvragen

Heeft u een concrete onderzoeksvraag of -opdracht en wenst u hiervoor van ons een offerte ontvangen? Dan kunt u uw vraag per e-mail toesturen aan tenderdesk@dialogic.nl. U kunt ons via dit adres ook attenderen op (openbare) aanbestedingen. We geven binnen vijf werkdagen een reactie.

Meer informatie