Geld verdienen met Open Data

“Take the example of public sector information – possibly a €30 billion market in Europe. I have said it before, and I say it again: yes to open data!

Aldus Neelie Smit-Kroes, in een toespraak eind vorig jaar.

Weinigen weten dat het getal van €30 miljard (27 om precies te zijn) uit de koker van een van de onderzoekers van Dialogic komt, Robbin te Velde. Die berekende de omvang van de Europese markt voor overheidsinformatie al in 2004 in de MEPSIR studie. Dankzij Obama is de focus rond het vrijgeven van overheidsinformatie verschoven van de directe effecten (geld verdienen) naar de indirecte effecten (bredere maatschappelijke voordelen). In zijn allereerste memorandum als President introduceert hij het concept van Open Data. In 2006 (OECD) en 2009 (US National Research Council) had Te Velde ook al gewezen op het feit dat de kosten van het niet vrijgeven van overheidsinformatie (de indirecte effecten) vele malen groter zijn dan de opbrengsten van het verkopen van diezelfde informatie (directe effecten). Ironisch genoeg is de Nederlandse overheid anno 2012 weer volop bezig om ‘business cases’ voor open data te maken.

Op 16 maart jongstleden was Robbin te Velde een van de sprekers op een groot Europees Open Data congres in Rotterdam. Hij was daar uitgenodigd om de theorie rond het prijsbeleid van overheidsdata te presenteren.

De volledige geannoteerde presentatie van 16 maart is hier (pdf) te vinden.

capitalism_isnt_working2