7-7-2012

Follow-up BioSolar Cells

Het onderzoeks­pro­gram­ma BioSolar Cells maakt onderdeel uit van het grootscha­li­ge onderzoeks­pro­gram­ma BioBased Economy. Dit is één van de twee thema-overstij­gen­de onderzoeks­lij­nen binnen het Topsec­to­ren­be­leid.
Dialogic heeft in een eerder stadium de nulmeting voor BioSolar Cells uitgevoerd. Wij gaan nu ook de tussen­tijd­se meting en de eindme­ting doen. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. In de klassie­ke manier van (innova­tie)beleids­ana­ly­se worden de drie metingen als op zichzelf staande onderzoe­ken uitgevoerd. Nadeel daarvan is dat de data elke keer opnieuw moet worden verzameld, en dat er resulta­ten van de onderzoe­ken niet goed op elkaar aanslui­ten. Dialogic heeft daarom vanaf het begin gepleit voor een geheel andere benade­ring, namelijk het continue bijhou­den van gegevens. Dat vereist aan het begin aan grotere investe­ring (in het inrich­ten van het proces en in het ontwer­pen en implemen­te­ren van een data-dashboard) maar die investe­rin­gen verdie­nen zich in de latere fasen ruimschoots terug. Een ander voordeel van deze benade­ring is dat de data zowel voor externe doelein­den (evalua­tie, publieks­voor­lich­ting) als voor interne doelein­den (program­ma­ma­na­ge­ment) kan worden gebruikt.
Iets dat in theorie en op papier goed werkt moet zich in de praktijk nog bewijzen. Nog belang­rij­ker is dat de nieuwe benade­ring ook door alle betrok­ken partij­en wordt overge­no­men. Dat is nu dus het geval. Dat is voor ons een kleine overwin­ning omdat we denken dat de volcon­ti­nue benade­ring (met een online dashboard) ook voor heel veel andere projec­ten en program­ma’s een duidelij­ke toegevoeg­de waarde kan hebben.
Omdat het dashboard van BioSolar Cells in eerste instan­tie voor program­ma­ma­na­ge­ment en evalua­tie wordt gebruikt (publieks­voor­lich­ting gaat via de website http://​www.biosolar­cells.nl/ ) is het dashboard niet openbaar. Een voorbeeld van een dynamisch en interac­tie­ve versie van het dashboard is te vinden op http://​www.diadas­h­board.nl/​voorbeeld/