15-7-2012

Dialogic begeleidt vraagbun­de­ling zonnepa­ne­len

Utrecht­se wijk Vondel­parc investeert in zonnepa­ne­len. Dialogic begeleidt de vraagbun­de­ling en voerde het vooraf­gaan­de onderzoek uit. Vanaf septem­ber 2011 is Dialogic in samenwer­king met het Comité Vondel­parc Energie­po­si­tief van van de Utrecht­se wijk Vondel­parc gestart met het onderzoe­ken naar mogelijk­he­den om deze wijk te verduur­za­men. Na een eerste verken­ning werd al snel duidelijk dat zonnepa­ne­len op de korte termijn hieraan de meest reële bijdra­ge kunnen leveren. Om deze keuze te onderbou­wen heeft Dialogic een technisch en markton­der­zoek uitgevoerd met de conclu­sie dat het moment om te investe­ren in zonnepa­ne­len nu echt is aangebro­ken. Hierna is er samen met het comité besloten om concre­te acties te onderne­men en een vraagbun­de­ling op te starten.

zonnepanelen5Op 1 maart 2012 presen­teer­de het comité op een eerste informa­tie­avond de resulta­ten van de techni­sche mogelijk­he­den en eerste voorbeeld business cases. De belang­stel­ling in de wijk bleek dermate hoog dat verschil­len­de communi­ca­tie acties zijn gestart om de totale interes­se te peilen en te vergro­ten. Na twee maanden acties te hebben onderno­men bleek de helft van de eengezins­wo­nin­gen grote interes­se te hebben in de aanschaf van zonnepa­ne­len en stond deze aanschaf ook op de agenda’s van de diverse VvE’s van de apparte­men­ten­com­plexen in de wijk.

Geduren­de deze periode heeft Dialogic een selectie van grote marktpar­tij­en benaderd voor het uitbren­gen van een collec­tie­ve offerte voor de gehele wijk. Alle ontvan­gen offertes zijn samen met het comité uitgebreid beoordeeld op vooraf opgestel­de criteria, waarna de beste drie marktpar­tij­en zijn uitgeno­digd voor een vervolg­pre­sen­ta­tie. Hierna is er één aanbie­der uitgeko­zen voor de gehele uitvoe­ring van het zonnepa­neel­pro­ject.

Met het inzicht van de interes­se in de wijk en de geselec­teer­de marktpar­tij is er op 14 juni jongsle­den een tweede informa­tie­avond georga­ni­seerd waarbij het comité en Dialogic uitgebrei­de business cases presen­teer­den. Daarnaast was er ruimte voor de gekozen zonnepa­neel­aan­bie­der en heeft de Gemeen­te Utrecht toegelicht welke (financi­ë­le) bijdra­ge zij kunnen leveren.

Dit heeft geleid tot op maat gemaak­te offertes voor alle bewoners welke nu de keus hebben te profite­ren van de nieuwe subsidie­re­ge­ling en het collec­tie­ve voordeel. De uitrol van de zonnepa­ne­len zal plaats­vin­den in de maand septem­ber.

Meer informa­tie kunt u ook vinden op www.vondel­parc.com onder het kopje Vondel­parc Energie­po­si­tief.

zonnepanelen2