5-10-2015

Onderzoek breedband buiten­ge­bied Veere afgerond

In opdracht van de Provin­cie Zeeland heeft Dialogic, in samenwer­king met ingeni­eurs­bu­reau P.I.M., een haalbaar­heids­on­der­zoek uitgevoerd naar de uitrol van breedband in de buiten­ge­bie­den van de gemeen­te Veere. Met een combina­tie van een enquête onder bewoners en onderne­mers, enginee­ring van verschil­len­de techni­sche opties en business case modelle­ring hebben we een verken­ning gedaan van de mogelijk­he­den.

De belang­rijk­ste bevindin­gen uit het onderzoek zijn:

  • Met het onderzoek is inzicht verkre­gen in welke oplossin­gen voor snel internet technisch en financi­eel mogelijk zijn voor de adressen in het buiten­ge­bied van Veere. Daarvoor is een enquête gedaan en zijn bereke­nin­gen gemaakt voor de kosten van twee verschil­len­de oplossin­gen.
  • De 270 respon­den­ten van de enquête ervaren in toenemen­de mate proble­men. Circa 80% heeft niets tot maximaal € 20,- extra per maand over voor een snelle­re verbin­ding.
  • De aanleg van een glasve­zel­net­werk kost circa € 4.000,- per adres. Een business case is rond te maken als 66% van de adressen instapt, deze adressen eenmalig € 1.000,- bijdra­gen en voor een periode van twintig jaar een buiten­ge­bied­toe­slag van € 20,- per maand betalen bovenop een maande­lijk­se marktcon­form abonne­ment van circa € 50,-. (Deze bedragen zijn exclusief btw.)
    Gelet op de onderzoch­te betalings­be­reid­heid in Veere en de ervarin­gen elders in Nederland, achten zowel de adviseurs van Dialogic als de gemeen­te en de Provin­cie deze oplossing voor de korte en middel­lan­ge termijn eigenlijk niet realis­tisch. Realisa­tie van glasve­zel­net­wer­ken lijkt een kwestie van een erg lange adem en veel doorzet­tings­ver­mo­gen voor meerde­re jaren.
  • De kosten van aanleg van het meest realis­ti­sche alterna­tief (een vast-draadloos netwerk) zijn ook ingeschat. Ordegroot­te van de kosten zijn een eenmali­ge bijdra­ge van € 250,- tot € 750,- per adres (kleine tot grote gebrui­kers) en maande­lijk­se kosten van € 40,- voor particu­lie­ren tot maximaal € 200,- per maand voor grootver­brui­kers zoals recrea­tie­ter­rei­nen. Deze bedragen zijn gebaseerd op de pilot in Cadzand-Bad (Sluis). De pilot wordt dit najaar geëvalu­eerd met als belang­rijk­ste vraag: zijn de mensen met deze oplossing tevreden?

Op 23 septem­ber hebben we onze inzich­ten gepresen­teerd op een informa­tie­avond voor circa veertig geïnte­res­seer­de bewoners en onderne­mers in het gemeen­te­huis van Veere. Deze presen­ta­tie is hier te bekijken. Onze resulta­ten vormen nu samen met de uitkom­sten uit de gemeen­ten Noord-Beverland en Sluis de basis waarop de Provin­cie haar toekom­sti­ge breedband­be­leid op gaat afstem­men.