8-1-2016

Landen­ver­ge­lij­king goedkeu­rings­pro­ce­du­re nieuwe aanbod­ka­na­len publie­ke omroep

In opdracht van het Ministe­rie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft Dialogic in de zomer van 2015 een vergelij­kend onderzoek gedaan naar de procedu­re ter goedkeu­ring van nieuwe diensten van de publie­ke omroep (hierna: procedu­re) in zes landen: Nederland, het Verenigd Konink­rijk, Duitsland, Denemar­ken, Vlaande­ren en Frankrijk. Deze procedu­re is in Nederland van toepas­sing op aanvra­gen van de publie­ke omroep voor nieuwe mediadien­sten of de beëindi­ging daarvan (bijvoor­beeld aanvraag voor een nieuw radioka­naal).

De Omroep­me­de­de­ling 2009 van de Europe­se Commis­sie biedt ruimte aan lidsta­ten om de procedu­re aan te laten sluiten bij hun nationa­le context. Dialogic heeft de verschil­len en overeen­kom­sten van de geraad­pleeg­de procedu­res in kaart gebracht. Veelal liggen aan de geconsta­teer­de verschil­len een andere nationa­le context en/​of politie­ke keuze ten grondslag (o.a. marktpo­si­tie publie­ke omroep, juridi­sche inbedding procedu­re, etc.). De landen­ver­ge­lij­king geeft inzicht in verschil­len die relevant zijn voor de huidige beleids­dis­cus­sie over de effecti­vi­teit en effici­ën­tie van de Nederland­se procedu­re. Aan de hand hiervan stippen wij in het onderzoek aandachts­pun­ten aan, die concre­te input geven voor aanpas­sing van de Nederland­se procedu­re.

Onlangs (november 2015) heeft staats­se­cre­ta­ris Dekker de Tweede Kamer via een kamerbrief geïnfor­meerd over de resulta­ten van het onderzoek. Tevens heeft hij aan de Kamer zijn beleids­re­ac­tie gegeven, onder meer in de vorm van voorstel­len voor aanpas­sin­gen aan de Nederland­se procedu­re. De voorstel­len voor aanpas­sing van de Nederland­se procedu­re zijn behandeld d.d. 16 november 2015 tijdens de commis­sie­ver­ga­de­ring van OCW. Momenteel worden deze wijzigings­voor­stel­len door de staats­e­cre­ta­ris verder uitgewerkt in de wetgeving.

De rappor­ta­ge van Dialogic is intussen openbaar en beschik­baar via deze link.

Voor meer informa­tie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Sven Maltha of Leonie Hermanus­sen.