22-5-2019

Meer talenten voor techno­lo­gie

Hoe staat het ervoor met de keuze voor techniek in het onderwijs? Wat is de behoef­te van de arbeids­markt?

Op 20 mei is de jaarlijk­se update van de Techniek­pact­mo­ni­tor gepresen­teerd, met daarin onder meer de volgen­de trends:

  • Het aandeel leerlin­gen en studen­ten dat kiest voor een bètatech­nisch vakken­pak­ket of een bètatech­ni­sche studie is gestabi­li­seerd. Het aandeel bètatech­ni­sche wo bachelor en master­di­plo­ma’s is de afgelo­pen jaren wel toegeno­men.
  • De omvang van de techni­sche arbeids­markt is 1,53 miljoen personen, dit is 20% van de werken­de beroeps­be­vol­king. Van de werken­de mannen heeft 32% een techni­sche baan; van de werken­de vrouwen 6%.
  • Tussen 2013 en 2018 is het aantal vrouwen in een technisch beroep met 24% gestegen.
  • De werkloos­heid onder technisch opgelei­den is laag: 3,1% t.o.v. landelijk 4,8% over 2018.

Meer resulta­ten kunt u vinden op www.techniek­pact­mo­ni­tor.nl.

Dialogic ondersteunt Platform Talent voor Techno­lo­gie sinds 2015 bij het monito­ren van de voortgang van het Techniek­pact. De rol van Dialogic is het verwer­ken van de onderwijs­be­stan­den van de Dienst Uitvoe­ring Onderwijs (DUO) en de onderwijs-arbeids­markt­ana­ly­ses van het Centraal Bureau voor de Statis­tiek (CBS). Sinds 2015 maakt het Platform Talent voor Techno­lo­gie voor het visuali­se­ren van de resulta­ten gebruik van het dataplat­form van Dialogic. Meer weten? Neem contact op met Jasper Veldman.

De vrolij­ke foto komt uit de techniek­beeld­bank met 1500 gratis foto’s van leren en werken in de techniek.

Techniek220043 slider

Offerte aanvragen

Heeft u een concrete onderzoeksvraag of -opdracht en wenst u hiervoor van ons een offerte ontvangen? Dan kunt u uw vraag per e-mail toesturen aan tenderdesk@dialogic.nl. U kunt ons via dit adres ook attenderen op (openbare) aanbestedingen. We geven binnen vijf werkdagen een reactie.

Meer informatie