21-5-2021

Vrouwen kiezen steeds vaker voor een beroep in de ICT

De instroom van vrouwe­lij­ke ICT’ers neemt jaar op jaar toe, maar het aantal vrouwe­lij­ke ICT’ers blijft nog steeds achter bij mannen. De laatste cijfers van pr-eDICT tonen aan dat de sector aan het verande­ren is. Nu is 81,5% van de ICT’ers man. Aangezien de ICT-branche met grote tekorten kampt, is het zonde dat de helft van de Nederland­se bevolking het beroep links laat liggen. Gelukkig lijkt hier de afgelo­pen jaren verande­ring in te komen. In 2020 is de groei van het aantal vrouwe­lij­ke ICT’ers 6,5% terwijl de groei van het aantal mannelij­ke ICT’ers 1,7% bedraagt.

“Het is goed nieuws dat de instroom van vrouwe­lij­ke ICT’ers toeneemt,” zegt Lotte de Bruijn, ambassa­deur van de Human Capital Agenda ICT. “Maar om de kloof te dichten moet de groei de komende jaren nog verder versnel­len. Dat zorgt voor een meer represen­ta­tie­ve en inclusie­ve sector en is bovendien belang­rijk om het dringen­de tekort aan ICT-talent op te lossen.”

Arbeids­markt breekt open: verschil­len tussen sectoren en beroepen verdwij­nen
Digita­li­se­ring zet alle sectoren onder druk. De behoef­te aan ICT-specia­lis­ten groeit. Daarbij neemt de vraag naar ICT-vaardig­he­den toe bij vrijwel alle functies. In totaal werken er 542.000 mensen als ICT’ers, dit is 6% van de 9 miljoen werken­den in Nederland. Van alle ICT’ers werkt ruim 70% buiten de traditi­o­ne­le IT-sector(en). Een gevolg hiervan is dat de verschil­len in functie­ken­mer­ken en -vereis­ten tussen beroepen afnemen. Dit maakt de arbeids­markt meer dynamisch waardoor een overstap naar andere beroepen in een andere sector eenvou­di­ger wordt. Digita­li­se­ring biedt dus kansen en vrouwen lijken die kansen nu te grijpen wat de diversi­teit binnen de arbeids­markt ICT ten goede komt.

Omscho­ling
Vanuit de Human Capital Agenda ICT (HCA ICT), waar CA-ICT (het opleidings­fonds arbeids­markt ICT) partner van is, wordt gewerkt aan een opscha­lings­plan rondom regiona­le initia­tie­ven voor om- en bijscho­ling naar ICT-profes­si­o­nals. Een aantal van deze initia­tie­ven richt zich ook specifiek op het inclusie­ver maken van de ICT-sector. Met het plan willen we door een investe­ring van 80 miljoen in vier jaar tijd 36.000 extra mensen opleiden en om- en bijscho­len en daarbij in totaal 12.000 bedrij­ven betrek­ken.

pr-eDICT: actuele informa­tie over de arbeids­markt
Kerndoel­stel­ling van CA-ICT is om met pr-eDICT regiona­le initia­tie­ven te ondersteu­nen met uitgebrei­de arbeids­markt­in­for­ma­tie. pr-eDICT is het experti­se­cen­trum digita­li­se­ring en ICT van het CAICT, het opleidings­fonds arbeids­markt ICT. Met pr-eDICT wordt informa­tie ontslo­ten over de arbeids­markt ICT in brede zin. Er wordt informa­tie van respec­tie­ve­lijk CBS, DUO, Jobdig­ger en LinkedIn verzameld en geanaly­seerd. Het gaat hierbij om data over onderwijs­in­stroom en -uitstroom, doorstroom van onderwijs naar de arbeids­markt, de arbeids­markt voor ICT’ers en vacatu­res.
De cijfers van pr-EDICT zijn gebaseerd op defini­ties en beroepen die passen bij de digita­li­se­ren­de economie. Cijfers van UWV zijn gebaseerd op de door het CBS gebruik­te beroepen­in­de­ling (BRC) voor ICT-beroepen. Hierdoor komt het aantal ICT’ers in pr-eDICT hoger uit dan het aantal ICT’ers volgens het UWV.

Zelf de data raadple­gen? Kijk op www.pr-edict.nl.

Meer weten over pr-eDICT? Vraag het Jasper Veldman.

woman-4941164_1920