17-6-2021

Zijn onze ICT’ers duurzaam inzetbaar?

Voor stichting CA-ICT hebben we een monitor ontwik­keld waarmee de duurza­me inzetbaar­heid van ICT’ers in kaart is gebracht. Hieruit komen o.a. de volgen­de bevindin­gen, trends en ontwik­ke­lin­gen naar voren.

De algehe­le gezond­heid van ICT’ers, hun vermogen om zichzelf aan te passen, mate van zelfre­gie en hun motiva­tie laten een positief beeld zien. Wat betreft de techni­sche en sociale kennis- en vaardig­he­den zijn er enkele gebieden waarop ICT’ers een tekort ervaren om hun werk uit te voeren (o.a. door de snelheid van de ontwik­ke­lin­gen in de ICT-sector). ICT’ers kunnen gemakke­lijk voldoen aan de psychi­sche en mentale eisen die hun werk stelt. Ze hebben weinig te maken met beroeps­ziek­ten, hebben voldoen­de kansen op de interne en externe arbeids­markt en zijn over het algemeen tevreden over hun werk.

ICT’ers voelen zich ondanks de corona­cri­sis nog steeds gemoti­veerd en de meesten slagen erin om een goede thuiswerk­plek in te richten en structuur aan te brengen in hun dag. Wel lijken ICT’ers wat last te hebben van verande­rin­gen binnen de sociale werkom­ge­ving, zoals het communi­ce­ren via andere kanalen en het gebrek aan persoon­lijk contact. Dit zorgt bij een deel van de ICT’ers voor vermin­derd werkple­zier. Een mogelijk positief effect van de corona­cri­sis is een toegeno­men motiva­tie doordat het nut van het werk van ICT’ers door de sterke­re afhanke­lijk­heid van digita­le systemen extra is onderstreept.

Ten aanzien van de vraag naar vaardig­he­den voor ICT-functies zijn er verschil­len­de ontwik­ke­lin­gen te zien. Aan de ene kant is er veel dynamiek met veel opkomen­de vaardig­he­den omtrent het ontwik­ke­len van applica­ties rondom data, schaal­ba­re diensten en het ontwik­ke­len van applica­ties voor eindge­brui­kers. Aan de andere kant is er ook veel stabili­teit, aangezien veel vaardig­he­den in de loop der jaren een grote en stabie­le positie hebben ingeno­men. Hieron­der vallen certifi­ce­rin­gen, netwerk­vaar­dig­he­den, vaardig­he­den rondom softwa­re ontwik­ke­ling, het gebruik van bedrijfs­soft­wa­re met SAP, databa­se­be­heer en testing.

Lees hier meer over het project, de bevindin­gen, trends en ontwik­ke­lin­gen.

Meer weten? Vraag het Jasper Veldman of Anna Grond.

Offerte aanvragen

Heeft u een concrete onderzoeksvraag of -opdracht en wenst u hiervoor van ons een offerte ontvangen? Dan kunt u uw vraag per e-mail toesturen aan tenderdesk@dialogic.nl. U kunt ons via dit adres ook attenderen op (openbare) aanbestedingen. We geven binnen vijf werkdagen een reactie.

Meer informatie