7-1-2022

Evalua­tie­ka­der voor Wet USB

Het kabinet wil graag de strafrecht­ke­ten effici­ën­ter laten functi­o­ne­ren en de uitvoer van straffen en maatre­ge­len verbete­ren. Hiervoor is de Wet herzie­ning tenuit­voer­leg­ging strafrech­te­lij­ke beslis­sin­gen (Wet USB) ingevoerd. Met de Wet USB zijn het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvor­de­ring en enige andere wetten gewijzigd in verband met een herzie­ning van de wettelij­ke regeling van de tenuit­voer­leg­ging van strafrech­te­lij­ke beslis­sin­gen. De directe verant­woor­de­lijk­heid voor de tenuit­voer­leg­ging is verscho­ven van het openbaar ministe­rie naar de Minister voor Rechts­be­scher­ming.

De belang­rijk­ste gedach­te achter de wet is dat de minister beter in staat zal zijn om regie te houden op de tenuit­voer­leg­ging van straffen en maatre­ge­len. Dat moet o.a. leiden tot het sneller en beter uitvoe­ren van straffen, het verster­ken van de positie van slacht­of­fers en nabestaan­den, het goed informe­ren van partners binnen en buiten de strafrecht­ke­ten en een persoons­ge­rich­te tenuit­voer­leg­ging. Om de regie op de tenuit­voer­leg­ging te verster­ken, gaat het Centraal Justiti­eel Incasso­bu­reau (CJIB) de uitvoe­ring van straffen vanuit één centraal punt coördi­ne­ren: het Admini­stra­tie- en Informa­tie­cen­trum voor de Executie­ke­ten (AICE).

In opdracht van het WODC hebben we een gedegen evalua­tie­ka­der ontwik­keld dat kan worden gebruikt om over een aantal jaren op robuus­te wijze te meten in hoever­re de doelen van het program­ma en de Wet USB daadwer­ke­lijk zijn behaald.

Meer weten over dit onderzoek? Download hier het rapport of neem contact op met Robbin te Velde of Jessica Kats.

Meer weten over dit thema?

Robbin te Velde, principal consultant

Ik ben gefasci­neerd door wetenschaps­fi­lo­so­fie ('Wat is waar? Wat is een feit?') en onderzoek als een ambacht.
Maak kennis met Robbin

Offerte aanvragen

Heeft u een concrete onderzoeksvraag of -opdracht en wenst u hiervoor van ons een offerte ontvangen? Dan kunt u uw vraag per e-mail toesturen aan tenderdesk@dialogic.nl. U kunt ons via dit adres ook attenderen op (openbare) aanbestedingen. We geven binnen vijf werkdagen een reactie.

Meer informatie