2-11-2022

Landelij­ke digita­li­se­rings­vi­sie voor mbo en ho

Door noodge­dwon­gen volledig online onderwijs tijdens de corona pandemie zijn de zorgen rond onderwijs­kwa­li­teit en doordacht digita­li­se­ren vanuit de Tweede Kamer toegeno­men. Tijdens de begrotings­be­han­de­ling onderwijs op woensdag 17 november 2021 heeft de minister van OCW toegezegd dat zij samen met het onderwijs­veld gaat werken aan een onderwijs­vi­sie op doordach­te inzet van ICT in het mbo en ho. Het ministe­rie van OCW heeft aan Dialogic opdracht gegeven om onderzoek uit te voeren voor de visievor­ming op digita­li­se­ring in het mbo en ho. Dit onderzoek wordt begeleid door een commis­sie bestaan­de uit vertegen­woor­di­gers van OCW, JOB, LSVB, ISO, MBO Raad/​MBO Digitaal, VH, en UNL.

Er is de aflopen jaren uitgebreid en grondig door verschil­len­de partij­en in het mbo, hbo en wo nagedacht over de meerwaar­de en randvoor­waar­den voor digita­li­se­ring. Eind 2022 lopen de digita­li­se­rings­pro­gram­ma’s Versnel­lings­plan (voor het ho) en Doorpak­ken op digita­li­se­ring (voor het mbo) af. Deze program­ma’s worden vanaf 2023 deels opgevolgd met de Digita­li­se­rings­im­puls Onderwijs waar het mbo en ho samen in optrek­ken.

In ons onderzoek formule­ren we daarom niet zelf een visie op digita­li­se­ring in het mbo en ho. In plaats daarvan analyse­ren we de verschil­len­de plannen, beleids­stuk­ken en publica­ties van de afgelo­pen jaren, om daaruit de visie op digita­li­se­ring (expliciet en impliciet) te synthe­ti­se­ren. Daarbij houden we oog voor eventu­e­le verschil­len tussen het mbo, hbo en wo. Thema’s die in de visie aan bod komen zijn onder meer onderwijs­kwa­li­teit, flexibi­li­se­ring, geperso­na­li­seerd leren, publie­ke waarden, aanslui­ting arbeids­markt, aanslui­ting maatschap­pij, privacy, cyberse­cu­ri­ty, en studen­ten­wel­zijn/​motiva­tie.

Het onderzoek leidt uitein­de­lijk tot een rapport waarin de landelij­ke digita­li­se­rings­vi­sie voor het mbo en ho wordt weerge­ge­ven. Naar verwach­ting wordt dit rapport begin 2023 opgele­verd.

Meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Max Kemman.

Meer weten over dit thema?

Max Kemman, senior onderzoeker / adviseur

Een sterke wetenschap hoort bij een sterke samenle­ving
Maak kennis met Max

Offerte aanvragen

Heeft u een concrete onderzoeksvraag of -opdracht en wenst u hiervoor van ons een offerte ontvangen? Dan kunt u uw vraag per e-mail toesturen aan tenderdesk@dialogic.nl. U kunt ons via dit adres ook attenderen op (openbare) aanbestedingen. We geven binnen vijf werkdagen een reactie.

Meer informatie