15-12-2016

Cross-overs en industrie­be­leid

Bij het sturen van een economie kunnen overhe­den verschil­len­de rollen aannemen, variërend van kaderschep­pend tot het bieden van gerich­te steun aan specifie­ke soorten bedrij­vig­heid. Hoewel het debat over de noodzaak van industrie­be­leid zelden verstilt, is het recente­lijk weer opgelaaid door publica­ties als Mazzuca­to's 'The Entrepre­neu­ri­al State'. Hierin wordt uiteen-gezet hoezeer overhe­den van belang zijn geweest voor enkele innova­tie­tra­jec­ten die de wereld de afgelo­pen eeuw ingrij­pend veranderd hebben. Het zijn vaak bedrij­ven die over-gaan tot het experi­men­te­ren met nieuwe produc­ten en diensten, maar de snelheid en richting van dergelij­ke ontwik­ke­lin­gen zijn zeker gevoelig voor overheids­be­leid.

Het geloof dat overhe­den innova­tie kunnen aanjagen, is wijdver­spreid. Er is echter geen consen­sus over hoe dit het best gedaan kan worden. De geschie­de­nis leert dat er geen gegaran­deerd succes is wanneer overhe­den ervoor kiezen hun sterkste economie­ën te ondersteu­nen, of juist nieuwe speerpunt­do­mei­nen proberen te selecte­ren. Het blijkt een moeilij­ke opgave te zijn om een strate­gie te formule­ren over wie en op welke manier steun te leveren. Zoals Foray et al. al aangaven toen ze hun 'smart specia­li­sa­ti­on'-concept intro-duceer­den: er is behoef­te aan perspec­tie­ven die beleids­ma­kers kunnen gebrui­ken om industrie­be­leid op een slimme manier vorm te geven.

In dit rapport onderzoe­ken we welke kennis­ge­bie­den aangemerkt kunnen worden als relevan­te cross-overs. In dit (verken­nend) onderzoek beperken we ons in dit kader tot het aanwij­zen van cross-over bedrijfs­tak­ken.