15-12-2016

Modelcon­trac­ten R&D-samenwer­king

Binnen het Vlaamse innova­tie­sa­men­wer­kings­pro­gram­ma (VIS-besluit) is het voor samenwer­kings­ver­ban­den, waaron­der collec­tie­ve centra, mogelijk om jaarlijks voorstel­len in te dienen voor collec­tief onderzoek (CO), techno­lo­gi­sche dienst­ver­le­ning (VIS-TD) en innova­tiesti­mu­le­ring (VIS-RIS en VIS-TIS). Bij de uitvoe­ring van projec­ten kan besloten worden om samen te werken met andere (onderzoeks)instel­lin­gen, zoals competen­tie­po­len, strate­gi­sche onderzoeks­cen­tra, univer­si­tei­ten en hogescho­len.

Om innova­tie­sa­men­wer­king te stroom­lij­nen is er een groeien­de behoef­te aan samenwer­kings- en contract­mo­del­len. Die modellen kunnen dienen om contract­on­der­han­de­lin­gen en, in het verleng­de daarvan, het VIS-project zelf effici­ën­ter te doen verlopen. Ook kan onduide­lijk­heid over het vervolg­tra­ject weggeno­men worden: wie speelt een rol bij implemen­ta­tie? Bij wie liggen intellec­tu­e­le eigendoms­rech­ten?

Dialogic beschrijft in opdracht van VLOOT (Vlaamse Overkoe­pe­len­de Organi­sa­tie van Techno­lo­gie­ver­strek­kers) zes vormen van R&D & innova­tie­sa­men­wer­king. Ook worden bijbeho­ren­de modelcon­trac­ten opgesteld. Drie juridi­sche experts ondersteu­nen Dialogic bij het opstel­len van die contrac­ten.