15-12-2016

Nulmeting Innova­tie­tra­ject Chemie

Met een bijdra­ge van ruim 15 procent aan het BBP van de Nederland­se industrie, is de chemie­sec­tor uiterst belang­rijk voor onze economie. Het is dan ook niet raar dat deze sector een eigen Innova­tie­pro­gram­ma heeft opgestart (Innova­tie­tra­ject Chemie). De momenteel acht innova­tie­pro­gram­ma's maken deel uit van de Program­ma­ti­sche Aanpak voor Innova­tie­be­leid van het Ministe­rie van Economi­sche Zaken (EZ).

Het Innova­tie­tra­ject Chemie is ambiti­eus. In een business­plan heeft de sector vastge­steld wat ze de komende jaren economisch en maatschap­pe­lijk wil bijdra­gen. Drie hoofddoe­len zijn daarbij leidend:

  1. Verdub­be­ling van het BBP in 2017, ten opzich­te van 2006;
  2. Halvering van het energie­ver­bruik in 2032, ten opzich­te van 2006;
  3. Behouden en vergro­ten van excellen­tie - zowel van wetenschap als het bedrijfs­le­ven.
EZ ondersteunt dit business­plan door de financie­ring van drie program­ma­on­der­de­len. Qua budget is het Polyme­ren Innova­tie­pro­gram­ma (PIP) het grootste onderdeel. PIP is gericht op vooruit­gang van de polyme­ren­sec­tor op het gebied van duurzaam­heid en economie. Ook de Roadmap Proces­in­ten­si­fi­ca­tie wordt gesteund door EZ. Deze roadmap biedt een stappen­ka­der voor energie­be­spa­ring in de proces­in­du­strie. Het derde onderdeel is gericht op het verbete­ren van de instroom van studen­ten in chemie­ge­re­la­teer­de opleidin­gen en het beter benutten van talent op de (chemie)arbeids­markt.

Om de vorderin­gen van de chemie­sec­tor in de toekomst goed te kunnen volgen, is het noodza­ke­lijk de uitgangs­po­si­tie te weten. Om die reden voert Dialogic een nulmeting Chemie uit. Het ministe­rie krijgt op deze manier inzicht in de huidige stand van zaken, hetgeen later bij een tussen- of eindeva­lu­a­tie een vergelij­kings- en interpre­ta­tie­ka­der biedt. Daarmee kan bepaald worden wat de investe­rin­gen hebben bereikt.

In de nulmeting wordt vastge­steld welke indica­to­ren vereist zijn, bijvoor­beeld om wetenschap­pe­lij­ke excellen­tie, innova­ti­vi­teit en interna­ti­o­na­le (R&D) samenwer­king binnen de chemie­sec­tor te meten. Een deel van die indica­to­ren wordt voor de huidige situatie bepaald. Daarbij maakt Dialogic gebruik van bestaan­de databron­nen en verzamelt ook zelf data (interviews, enquête).

Dialogic werkt in dit onderzoek samen met een externe adviseur, dr. Ad de Jong. De heer De Jong heeft ruime ervaring bij Shell en Akzo Nobel.