15-12-2016

Online raadsver­ga­de­rin­gen

In steeds meer gemeen­ten en provin­cies worden vergade­rin­gen live via het internet uitgezon­den ('webcas­ting'). Er wordt aangeno­men dat de politiek hier meer van gaat leven en dichter bij de burger komt. Daarbij biedt audiovi­su­e­le verslag­leg­ging nieuwe mogelijk­he­den; zo kunnen de audiovi­su­e­le fragmen­ten per onderwerp en per spreker worden geïndexeerd en op een willekeu­rig tijdstip worden afgespeeld, wat zorgt voor een grotere toegan­ke­lijk­heid van deze informa­tie voor het publiek.

Er zou ook een mogelijk nadeel kunnen optreden; schrif­te­lij­ke versla­gen zijn duur en gemeen­ten en provin­cies die audiovi­su­e­le verslag­ge­ving inzetten, gaan mogelijk bezuini­gen op de traditi­o­ne­le schrif­te­lij­ke verslag­leg­ging.

Dit onderzoek geeft een kwanti­ta­tief en kwalita­tief beeld van de gevolgen van het gebruik van audiovi­su­e­le verslag­leg­ging door gemeen­ten en provin­cies op hun schrif­te­lij­ke verslag­leg­ging. Het onderzoek richt zich met name op de effecten van de mogelij­ke verschui­ving op de kwaliteit van de aangebo­den bestuur­lij­ke informa­tie.

In de centra­le onderzoeks­vraag is dat als volgt verwoord:

Leidt het gebruik van audiovi­su­e­le verslag­ge­ving door gemeen­ten en provin­cies tot een verslech­te­ring of verbete­ring van de toegan­ke­lijk­heid van bestuurs­in­for­ma­tie ten opzich­te van de situatie dat er alleen van schrif­te­lij­ke verslag­ge­ving gebruik werd gemaakt ?