14-9-2020

Techno­lo­gie­ver­ken­ning diabetes

Het Diabetes Fonds investeert in kennis en innova­tie om diabetes type 1 te genezen en type 2 te voorko­men en genezen. Daarnaast wordt ingezet op een betere kwaliteit van leven met diabetes.
  • Er zijn al veel bruikba­re techno­lo­gi­sche oplossin­gen op de markt of in ontwik­ke­ling. Te denken valt aan: eHealth-toepas­sin­gen, zoals ‘koolhy­draat­ken­ners’ en dagboek-apps waarin gezond­heids­ge­ge­vens kunnen worden bijgehou­den (al dan niet met sensoren).
  • Functi­o­ne­le hulpmid­de­len, zoals glucose­me­ters (Freesty­le Libre), spuiten-zonder-prikken, en de kunstal­vlees­klier.
  • Hulpmid­de­len die inzicht geven in bloedsui­ker­waar­den, zoals pleisters die hypogly­ce­mie detecte­ren en gebruik van bewegings­da­ta in sensor/​pompsys­te­men.
  • Diagnos­ti­sche en preven­tie­ve hulpmid­de­len, zoals retina-scans en methoden om leverscha­de inzich­te­lijk te maken.
Maar ook buiten het diabetes­veld worden innova­ties ontwik­keld die relevant kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is techno­lo­gie waarmee bepaal­de waarden kunnen worden gemeten op basis van verkleu­ren­de tatoea­ges. Daarnaast zijn er oplossin­gen die door mensen met diabetes zélf worden ontwik­keld. Denk aan initia­tie­ven als het OpenAPS (open-source artifi­ci­al pancre­as system). Het is denkbaar dat een aantal van deze initia­tie­ven met profes­si­o­ne­le ondersteu­ning een grote bijdra­ge kunnen leveren.

In opdracht van het Diabetes Fonds verkent Dialogic de techno­lo­gi­sche ontwikke­lin­gen waar mensen met diabetes baat bij kunnen hebben. Daarnaast brengen we via een netwerkana­ly­se in kaart welke partij­en en onderzoeks­groe­pen werken aan innova­ties die relevant (kunnen) zijn voor diabetes. Dit om kennis­ver­sprei­ding te verbete­ren en partij­en, waar zinvol, met elkaar in contact te kunnen brengen.

Bij het in kaart brengen van nieuwe techno­lo­gie­ën en partij­en hanteren we een brede zoekstra­te­gie en maken we onder andere gebruik van semanti­sche taalmo­del­len, citatie­net­wer­ken en tekstmi­ning.

Meer weten over deze verken­ning? Vraag het Nick Jelicic.