TV kijken via internet: de groei kent grenzen
In opdracht van de NPO onderzocht Dialogic de grenzen van het Nederlandse internetecosysteem. Steeds meer Nederlanders kijken TV via internet. Dit wordt ook wel over-the-top (OTT) kijken genoemd. De vraag is in welke mate het huidige internetecosysteem in Nederland deze groei aankan. Wat zou er gebeuren als iedereen ineens OTT zou gaan kijken?
Om deze vraag te beantwoorden is een simulatie gemaakt van het Nederlandse internetecosysteem. Op basis van een groot aantal bronnen en onze ruime ervaring in de telecomsector is een omvangrijk rekenmodel ontwikkeld. De conclusie van dit onderzoek is dat het huidige internetecosysteem in Nederland niet geschikt is voor grootschalig gebruik van OTT. Bij HD-kwaliteit (3,5 Mbit/s) kan een kijkdichtheid van maximaal circa 10 % worden gerealiseerd. De exacte grenzen hangen onder meer af van het tijdstip, de locatie van kijkers en de contentaanbieder.
Om een substantieel hogere kijkdichtheid te kunnen faciliteren, dienen nagenoeg alle delen van het ecosysteem verbeterd te worden. Upgrades van het ecosysteem zijn technisch goed mogelijk, maar er zijn grote verschillen in de business case. De kosten voor het verbeteren van aansluitnetwerken zijn veelal zeer hoog en de realisatie vraagt veel tijd. Voor corenetwerken zijn zowel kosten als doorlooptijd een ordergrootte kleiner. Bij peering gaat het vooral om een strategisch vraagstuk waar contentaanbieder en ISP onderling tot goede afspraken moeten komen.
- Publicatienummer
2019.171-2016 - Publicatiedatum
19 juni 2020
- Projectnummer
2019.171 - Opdrachtgever(s)
NPO
Partner