15-12-2016

Wat vindt u van Nijmegen?

De verande­rin­gen in de Woning­wet zullen ingrij­pen­de aanpas­sin­gen vergen van het beleid voor het welstands­toe­zicht. In juli 2004 moeten gemeen­ten een welstands­no­ta hebben geformu­leerd. Wanneer het nieuwe beleid van kracht is, kan een gemeen­te alleen aan de hand van de toetsings­cri­te­ria in deze nota, bouwplan­nen aan een welstand­s­toets onderwer­pen. Beoorde­ling geschiedt dan op basis van vooraf opgestel­de en voor iedereen toegan­ke­lij­ke criteria. Dit betekent dat andere dan deze vooraf geformu­leer­de criteria geen rol mogen spelen.

Met deze verande­ring in de wet worden twee doelen nagestreefd. Ten eerste moet het welstands­be­leid transpa­rant, openbaar en helder worden voor de burger en overige belang­heb­ben­den. Daarnaast wordt gestreefd naar minder regeldruk voor de burger bij het verwezen­lij­ken van kleine bouwini­ti­a­tie­ven.

Deze verplich­ting vormt een goede aanlei­ding om het welstands­be­leid in een breder kader te plaatsen en te kiezen voor een integra­le ruimte­lij­ke benade­ring. De gemeen­te Nijmegen heeft er daarom voor gekozen om het welstands­be­leid te koppelen aan het architec­tuur-en monumen­ten­be­leid en in een latere fase ook aan andere aspecten die de beeldkwa­li­teit van het gebied bepalen (bijvoor­beeld milieu­be­leid, ruimte­lij­ke ordening). In de Kaderno­ta \"Beeldkwa­li­teit Nijmegen over de Brug\" wordt deze visie geschetst.

Om deze visie uit te werken heeft de gemeen­te Nijmegen gekozen voor een interac­tief traject, waarbij de mening van bewoners, deskun­di­gen en andere betrok­ke­nen wordt meegeno­men. Een interac­tie­ve aanpak bij de ontwik­ke­ling van het integra­le beeldkwa­li­teits­be­leid past bij het streven naar grotere transpa­ran­tie, openbaar­heid en helder­heid voor betrok­ke­nen bij het welstands­be­leid. Interac­tie­ve instru­men­ten ondersteu­nen de communi­ca­tie tussen de gemeen­te en haar inwoners. Bovendien zorgen ze voor versterk­te betrok­ken­heid bij het beeldkwa­li­teits­be­leid en voor draagvla­k­ont­wik­ke­ling. De doelstel­lin­gen van dit interac­tie­ve traject zijn:

  • Uitdra­gen van de uitgangs­pun­ten van de integra­le benade­ring van het beeldkwa­li­teits­be­leid, zoals beschre­ven in de Kaderno­ta Beeldkwa­li­teit.
  • Inventa­ri­se­ren van meningen en ideeën van betrok­ke­nen rondom vraagstuk­ken die betrek­king hebben op beeldkwa­li­teits­be­leid.
  • Het peilen van meningen over de rollen van de gemeen­te, de bewoners en deskun­di­gen bij het vormge­ven en inrich­ten van de stad.
  • Het peilen van meningen over de waarde­ring van de stad Nijmegen en de verschil­len­de wijken.