Onze expertise

Klimaat en energie

Het klimaat en de energie­tran­si­tie leveren belang­rij­ke en complexe maatschap­pe­lij­ke vraagstuk­ken op.
Dialogic bouwt mee aan klimaat­be­leid om de energie­tran­si­tie te versnel­len.

Nederland staat voor een enorme opgave op het gebied van klimaat en energie. In het klimaat­ak­koord stellen Nederland­se organi­sa­ties en bedrij­ven het doel om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te vermin­de­ren ten opzich­te van 1990. In de Nationa­le Klimaat­wet is dit doel aangescherpt naar een reductie van ten minste 55% in 2030, gevolgd door klimaat­neu­tra­li­teit in 2050.

Een duurza­me energie­voor­zie­ning wordt bovendien steeds belang­rij­ker geacht in het kader van strate­gi­sche autono­mie. Om deze klimaat­doe­len te halen moeten overhe­den, bedrij­ven en burgers samen aan de slag om een grote maatschap­pe­lij­ke transi­tie te doorlo­pen die onder meer raakt aan de gebouw­de omgeving, mobili­teit, industrie, landbouw, en onze elektri­ci­teits­voor­zie­ning.

De onderzoe­kers van Dialogic kunnen overhe­den hierbij ondersteu­nen met gedegen onderzoek en advies. Een aantal manieren waarop we dat doen:

  • Monito­ring en evalua­tie van klimaat- en energie­be­leid
    Voor de verant­woor­ding van overheids­be­leid is goede monito­ring en evalua­tie wenselijk. Dialogic heeft de afgelo­pen jaren diverse (beleids)evalua­ties uitgevoerd in het klimaat- en energie­do­mein, bijvoor­beeld van de energie-innova­tie­re­ge­lin­gen, de Wettelij­ke Onderzoek­sta­ken Natuur en Milieu, de fiscale maatre­ge­len voor (plug-in) elektri­sche voertui­gen en de energie­stra­te­gie van de gemeen­te Venray. Door een ruime ervaring met diverse evalua­tie­me­tho­den in verschil­len­de sectoren, heeft Dialogic de juiste vaardig­he­den in huis om beleids­ma­kers te ondersteu­nen.
  • Effecten van digita­li­se­ring op energie-infrastruc­tuur
    Digita­li­se­ring van energie-infrastruc­tuur draagt bij aan effici­ën­ter energie­ge­bruik. Tegelij­ker­tijd neemt de complexi­teit van het energie­sys­teem toe. Dialogic kan zowel met kwanti­ta­tie­ve als meer kwalita­tie­ve onderzoeks­me­tho­den de impact van digita­li­se­ring op energie infrastruc­tuur in kaart brengen. Zo hebben wij eerder onderzoek gedaan naar de cyberse­cu­ri­ty­ri­si­co’s van slimme appara­tuur en de impact van digita­li­se­ring op het elektri­ci­teits­net.
  • Onderzoek naar duurza­me innova­tie-ecosys­te­men
    Innova­ties vormen een belang­rij­ke randvoor­waar­de voor de verduur­za­ming van onze maatschap­pij. Om richting te geven aan deze transi­tie zijn (eco)systemen nodig waarin comple­men­tai­re innova­tie­ac­ti­vi­tei­ten gezamen­lijk bijdra­gen aan maatschap­pe­lij­ke doelstel­lin­gen. Dialogic is expert op het gebied van missie­ge­dre­ven innova­tie­be­leid en systeem- en transi­tie­be­leid. Dialogic was onder meer betrok­ken bij het opstel­len van het nieuwe evalua­tie­ka­der voor systeem- en transi­tie­be­leid ‘Durf te leren, ga door met meten’. In de afgelo­pen jaren heeft Dialogic bovendien onderzoek uitgevoerd naar diverse duurza­me innova­tie-ecosys­te­men, bijvoor­beeld in de luchtvaart- en maritie­me sector. Ook heeft Dialogic zelf deelge­no­men aan dergelij­ke ecosys­te­men tijdens de uitwer­king van diverse groeifonds­voor­stel­len.

Offerte aanvragen

Heeft u een concrete onderzoeksvraag of -opdracht en wenst u hiervoor van ons een offerte ontvangen? Dan kunt u uw vraag per e-mail toesturen aan tenderdesk@dialogic.nl. U kunt ons via dit adres ook attenderen op (openbare) aanbestedingen. We geven binnen vijf werkdagen een reactie.

Meer informatie