8-2-2021

Beleids­door­lich­ting Onderzoeks- en Wetenschaps­be­leid

In opdracht van het Ministe­rie van OCW analyseert Dialogic het Nederland­se Onderzoeks- en Wetenschaps­be­leid.

Wetenschap­pe­lijk onderzoek speelt een belang­rij­ke rol in onze kennis­sa­men­le­ving. Het omvat meer dan alleen de zoektocht naar betere en rijkere verkla­rin­gen die leidt tot wetenschap­pe­lij­ke vernieu­wing en doorbra­ken. Wetenschap levert ook een bijdra­ge aan de oplossing van maatschap­pe­lij­ke uitdagin­gen, de verster­king van het verdien­ver­mo­gen van Nederland, de agende­ring en duiding van (toekom­sti­ge) vraagstuk­ken en als voeding voor het onderwijs. Dit maakt dat wetenschap steeds meer vervloch­ten raakt met andere domeinen.

De doelstel­ling van het Nederland­se Onderzoeks- en Wetenschaps­be­leid is “Het scheppen van een interna­ti­o­naal concur­re­ren­de onderzoeks­om­ge­ving die onderzoe­kers uitdaagt tot optima­le wetenschap­pe­lij­ke presta­ties en die goed aansluit op maatschap­pe­lij­ke behoef­ten.” In de wetenschaps­brief uit 2019 is de doelstel­ling van het wetenschaps­be­leid verder uitgewerkt in drie overkoe­pe­len­de ambities:

  • Nederland­se wetenschap heeft mondia­le impact.
  • Wetenschap is verbon­den met de samenle­ving.
  • Nederland is kweekvij­ver en haven voor talent.

Deze wetenschapsam­bi­ties vormen het uitgangs­punt voor de beleids­door­lich­ting waarin de doelstel­lin­gen van lopend beleid tegen het licht worden gehouden. Met deze doorlich­ting maken we inzich­te­lijk in hoever­re het ‘beleid werkt’ en in hoever­re ‘het beleid waar voor zijn geld levert’.

Meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Frank Bongers.