25-7-2018

Arbeids­markt­ana­ly­se Rijk 2018-2025

Dialogic heeft in opdracht van het ministe­rie van Binnen­land­se Zaken en Konink­rijks­re­la­ties (BZK) samen met Ecorys de (toekom­sti­ge) arbeids­markt van het Rijk geanaly­seerd. In het bijzon­der is aandacht besteed aan de effecten van techno­lo­gi­sche ontwik­ke­lin­gen op taken en functies binnen de specifie­ke context van de arbeids­markt van het Rijk tegen de achter­grond van een toenemen­de krapte op de arbeids­markt voor de komende jaren.

De analyse sluit aan bij het ‘Strate­gisch personeels­be­leid Rijk 2025’ dat Minister Ollong­ren (BZK) in juli 2018 naar de Tweede Kamer stuurde. Eén van de focuspun­ten van het strate­gisch personeels­be­leid 2025 van het Rijk is de noodzaak tot adaptie op de verande­ren­de omgeving: als het Rijk zijn taken goed wil blijven uitvoe­ren moet het kunnen inspelen op zijn omgeving en kunnen antici­pe­ren op de te verwach­ten ontwik­ke­lin­gen.

De analyse richt zich met name op (functies binnen) de drie grootste uitvoe­rings­or­ga­ni­sa­ties (de Belasting­dienst, de Dienst Justiti­ë­le Inrich­tin­gen en Rijkswa­ter­staat) aangezien bestaan­de studies naar de effecten van techno­lo­gi­sche ontwik­ke­lin­gen op arbeid aangeven dat deze effecten het grootst zijn bij uitvoe­ren­de functies.

In de analyse zijn (verwach­te) kwanti­ta­tie­ve en kwalita­tie­ve ontwik­ke­lin­gen in vraag en aanbod op de interne arbeids­markt van het Rijk afgezet tegen en in relatie gebracht met ontwik­ke­lin­gen op de externe arbeids­markt over de periodes 2013-2017, 2018-2020 en 2021-2025. Resultaat van het onderzoek is de ontwik­ke­ling van een methode waarmee de organi­sa­tie­on­der­de­len binnen het Rijk in de toekomst zelfstan­dig de effecten van techno­lo­gi­sche ontwik­ke­lin­gen op taakni­veau binnen functies in kaart kunnen brengen.